Δ.-Π. Α.: Η μουσική του Τζέιμς Χόρνερ στην ταινία ΤΙΤΑΝΙΚΟΣ του 1997

Link της ταινίας:

Βιογραφικά στοιχεία του συνθέτη Τζέιμς Χόρνερ (1953 – 2015)

Αμερικανός συνθέτης που διακρίθηκε κυρίως στο χώρο της κινηματογραφικής μουσικής και υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους της γενιάς του.

Ο Τζέιμς Ρόι Χόρνερ (James Roy Horner) γεννήθηκε στις 14 Αυγούστου 1953 στο Λος Άντζελες. Ο πατέρας του Χάρι Χόρνερ ήταν σκηνογράφος και είχε μεταναστεύσει στις ΗΠΑ από την Τσεχοσλοβακία το 1935.Ο νεαρός Τζέιμς άρχισε μαθήματα πιάνου σε ηλικία πέντε ετών και συνέχισε τις μουσικές σπουδές του στο Λονδίνο. Αποφοίτησε με πτυχίο μουσικής από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας (USC) και απέκτησε διδακτορικό στη μουσική από το Πανεπιστήμιο του Λος Άντζελες (UCLA).

Το 1979 έγραψε την πρώτη του μουσική για το δράμα του Λιούις Τιγκ «The Lady in Red» και στη συνέχεια για ταινίες του Ρότζερ Κόρμαν. Η καριέρα του άρχισε να απογειώνεται με τη μουσική της ταινίας «Star Trek II: The Wrath of Khan» (1982). Το 1987 ήρθε και η πρώτη υποψηφιότητα για Όσκαρ, με την ταινία του Τζέιμς Κάμερον «Άλιενς Επιστροφή» (1986).Με τον Κάμερον συνεργάστηκε στις δύο πιο εμπορικές ταινίες του παγκόσμιου κινηματογράφου, τον «Τιτανικό» (1997) και το «Άβαταρ» (2009). Για τον «Τιτανικό» κέρδισε δύο Όσκαρ, μουσικής και τραγουδιού «My Heart Will Go On» με ερμηνεύτρια τη Σελίν Ντιόν. Το σάουντρακ της ταινίας «Τιτανικός» εξακολουθεί να παραμένει το πιο εμπορικό στο χώρο της κινηματογραφικής μουσικής. Με το «Άβαταρ» ήταν υποψήφιος για το Όσκαρ μουσικής, όπως και με τις ταινίες «Αμέρικαν Στόρι» (1987), «O Ξυπόλητος Τζο» (1990), «Braveheart» (1996), «Απόλλων 13» (1996), «Ένας υπέροχος άνθρωπος» (2002), και «Σπίτι από Άμμο και Ομίχλη» (2004).Η μουσική του Χόρνερ ενσωματώνει χορωδιακά και ηλεκτρονικά στοιχεία, καθώς και στοιχεία της κέλτικης μουσικής παράδοσης. Σε πολλές από τις μουσικές του χρησιμοποιεί αποσπάσματα από συνθέσεις άλλων συνθετών (Προκόφιεφ, Βάγκνερ, Σούμαν, Ορφ), γεγονός για το οποίο έχει επικριθεί. Τον τελευταίο χρόνο της ζωής του παρουσίασε δύο έργα λόγιας μουσικής, το «Πα ντε Ντε: Διπλό κοντσέρτο για βιολί και τσέλο» (12 Νοεμβρίου 2014) και το «Κολάζ Κοντσέρτο για τέσσερα κόρνα» (27 Μαρτίου 2015).Ο Τζέιμς Χόρνερ σκοτώθηκε σε αεροπορικό δυστύχημα στις 22 Ιουνίου 2015 στο Λος Πάδρες της Καλιφόρνιας. Πιλοτάριζε ο ίδιος ένα μονοκινήριο τύπου Embraer Tucano και ήταν ο μοναδικός επιβαίνων του διθέσιου αεροπλάνου.

Η ταινία «ΤΙΤΑΝΙΚΟΣ»

Ο Τιτανικός είναι αμερικανική δραματική, αισθηματική ταινία εποχής, παραγωγής 1997 σε σενάριο και σκηνοθεσία του Τζέιμς Κάμερον, βασισμένη στο διασημότερο ναυάγιο όλων των εποχών, αυτό του υπερωκεάνιου Τιτανικός που βυθίστηκε στις 14 Απριλίου 1912. Πρωταγωνιστούν οι Λεονάρντο Ντι Κάπριο και Κέιτ Γουίνσλετ. Η ταινία αφηγείται την ιστορία του Τζακ και της Ρόουζ, δύο νεαρών ατόμων από διαφορετικές κοινωνικές τάξεις, που ερωτεύονται πάνω στο πλοίο, ενώ αυτό κάνει το μοιραίο του ταξίδι. Παρόλο που οι δύο αυτοί κεντρικοί ήρωες είναι φανταστικοί, αρκετοί χαρακτήρες βασίζονται σε πραγματικά πρόσωπα. Η Γκλόρια Στιούαρτ υποδύεται την ηλικιωμένη Ρόουζ, που αφηγείται την ιστορία και ο Μπίλι Ζέιν τον αρραβωνιαστικό της νεαρής Ρόουζ.

Η αγάπη του Κάμερον για τα ναυάγια οδήγησε στη δημιουργία του Τιτανικού και εμπνεύστηκε την ερωτική ιστορία με σκοπό να δεσμεύσει το κοινό με την πραγματική τραγωδία. Η παραγωγή της ταινίας ξεκίνησε το 1995, όταν ο Κάμερον τράβηξε κάποια πλάνα από τον πραγματικό Τιτανικό. Έτσι ξεκίνησε η ανακατασκευή του πλοίου και με ηλεκτρονικούς υπολογιστές αναδημιούργησαν το βύθισμα. Η ταινία χρηματοδοτήθηκε κυρίως από τη 20th Century Fox και την Paramount Pictures και μέχρι τότε ήταν η πιο ακριβή παραγωγή που έγινε ποτέ, με προϋπολογισμό 200 εκατομμύρια δολάρια.

Ο Τιτανικός είχε αρχικά προγραμματιστεί να κυκλοφορήσει στις 2 Ιουλίου 1997, όμως λόγω καθυστέρησης στο post-production κυκλοφόρησε στις 19 Δεκεμβρίου 1997. Η ταινία αποδείχτηκε τεράστια καλλιτεχνική και εισπρακτική επιτυχία. Προτάθηκε για 14 Όσκαρ κερδίζοντας 11, μεταξύ των οποίων Καλύτερης Ταινίας και Σκηνοθεσίας, και έγινε η μεγαλύτερη εισπρακτική επιτυχία όλων των εποχών με συνολικές εισπράξεις 1,8 δισεκατομμύριο δολάρια. Τον τίτλο τον κράτησε για 12 χρόνια, μέχρι την επόμενη ταινία του Κάμερον, Avatar.

Στις 4 Απριλίου 2012 η ταινία επανακυκλοφόρησε σε μορφή 3D για τον εορτασμό 100 χρόνων από τη βύθιση του πλοίου. Η επανακυκλοφορία της ταινίας απέφερε 343,6 εκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως, ανεβάζοντας τις συνολικές εισπράξεις στα 2,1 δισεκατομμύρια δολάρια και έγινε η δεύτερη ταινία στην ιστορία του κινηματογράφου που ξεπέρασε τα 2 δισεκατομμύρια δολάρια σε εισπράξεις πίσω από το Avatar. Το 2017, η ταινία επανεκδόθηκε για την 20-ή επέτειό της και επελέγη για συντήρηση στο Εθνικό Μητρώο Κινηματογράφου των Ηνωμένων Πολιτειών.

Πλοκή της ταινίας

Το 1996 ο Μπροκ Λόβετ, ένας κυνηγός θησαυρών και η ομάδα του εξερευνούν το ναυάγιο του Τιτανικού, αναζητώντας ένα περιδέραιο που ονομάζεται Η Καρδιά του Ωκεανού. Πιστεύουν ότι το κόσμημα βρίσκεται στο χρηματοκιβώτιο του Κάλεντον "Καλ" Χόκλι, το οποίο και εντοπίζουν. Αντί όμως για το διαμάντι βρίσκουν ένα σκίτσο που απεικονίζει μια γυμνή γυναίκα να το φοράει. Το σχέδιο φέρει ημερομηνία 14 Απριλίου 1912, την ημέρα κατά το βράδυ της οποίας ο Τιτανικός βυθίστηκε. Η Ρόουζ Ντόσον Κάλβερτ μαθαίνει για το σκίτσο, επικοινωνεί με τον Λόβετ ισχυριζόμενη ότι είναι αυτή που απεικονίζεται στο σκίτσο. Αυτή και η εγγονή της η Λίζι επισκέπτονται τον Λόβετ στο πλοίο. Όταν τη ρωτάνε αν ξέρει πού βρίσκεται το διαμάντι, η Ρόουζ θυμάται τις μέρες πάνω στον Τιτανικό, αποκαλύπτοντας ότι είναι η Ρόουζ ΝτεΓουίτ Μπουκάτερ, μια επιβάτιδα που θεωρείται ότι πέθανε στο ναυάγιο.

Το 1912, η ανώτατης κοινωνικής τάξης Ρόουζ επιβιβάζεται στο πλοίο, στο Σαουθάμπτον της Αγγλίας, μαζί με τον αρραβωνιαστικό της Καλ Χόκλι και τη μητέρα της Ρουθ. Η μητέρα επιθυμεί πολύ τον γάμο της κόρης της με τον Καλ γιατί έτσι θα λυθούν τα οικονομικά προβλήματα της οικογένειας ΝτεΓουίτ Μπουκάτερ. Στην πίεση αυτή της μητέρας της, η Ρόουζ σκέφτεται να αυτοκτονήσει πηδώντας από την πρύμνη του πλοίου. Λίγο πριν πηδήξει, ένας περιπλανώμενος ζωγράφος με το όνομα Τζακ θα παρέμβει και θα την πείσει να μην πηδήξει. Έτσι οι δυο τους θα αρχίσουν μια φιλική σχέση.

Ο Καλ και η Ρουθ απαγορεύουν στη Ρόουζ να βλέπει τον Τζακ. Η Ρόουζ όμως τους αγνοεί και συναντά τον Τζακ στην πλώρη του πλοίου και αποφασίζει ότι τον προτιμά από τον Καλ. Πηγαίνουν στην καμπίνα της Ρόουζ και εκεί του ζητάει να τη ζωγραφίσει φορώντας μόνο την Καρδιά του Ωκεανού. Εν τω μεταξύ ο Καλ έχει βάλει το σωματοφύλακά του να βρει τη Ρόουζ. Καθώς το ζευγάρι καταφέρνει να του ξεφύγει καταλήγουν στο αμπάρι του πλοίου, όπου κάνουν έρωτα μέσα σε ένα αυτοκίνητο. Μετά θα ανέβουν στο κατάστρωμα, όπου θα δουν με τα μάτια τους τη σύγκρουση του Τιτανικού με το παγόβουνο. Εκεί θα ακούσουν το πλήρωμα του πλοίου να λέει για τη σοβαρότητα αυτής της σύγκρουσης. Η Ρόουζ τότε προτείνει στον Τζακ να προειδοποιήσουν τον Καλ και τη μητέρα της.

Ο Καλ ανακαλύπτει το σκίτσο του Τζακ και ένα σημείωμα στο χρηματοκιβώτιο μαζί με το διαμάντι. Έτσι αποφασίζει να βάλει το κολιέ στο παλτό του Τζακ και να τον κατηγορήσει για ληστεία. Ο Τζακ συλλαμβάνεται και ο αστυνόμος του πλοίου τον πηγαίνει στο γραφείο του και τον δένει με χειροπέδες γύρω από ένα σωλήνα. Ο Καλ βάζει το κολιέ στην τσέπη του και δίνει το παλτό του στη Ρόουζ, ξεχνώντας το διαμάντι. Η Ρόουζ αποφασίζει να εγκαταλείψει τον Καλ και τη μητέρα της, η οποία βρίσκεται μέσα στη σωστική λέμβο και τρέχει να ελευθερώσει τον Τζακ.

Οι δυο τους παλεύουν να φτάσουν πάλι στο κατάστρωμα όπου ο Καλ πείθει τη Ρόουζ να μπει στη λέμβο, ηρεμώντας την λέγοντας ότι έχει κανονίσει αυτός και ο Τζακ να μπουν αργότερα σε μια από τις βάρκες. Αφού επιβιβάζεται, ο Καλ προδίδει τον Τζακ, λέγοντάς του ότι δεν υπάρχει τίποτα γι' αυτόν. Η Ρόουζ συνειδητοποιώντας ότι δεν μπορεί να αφήσει τον Τζακ, πηδάει από τη λέμβο και ξαναενώνεται μαζί του. Ο Καλ τότε, γεμάτος θυμό, παίρνει ένα πιστόλι και τους κυνηγά μέχρι το πλημμυρισμένο σαλόνι Α' κατηγορίας. Όταν του τελειώνουν οι σφαίρες, επιστρέφει στο κατάστρωμα και επιβιβάζεται σε μια βάρκα, προσποιούμενος ότι κρατάει στα χέρια το παιδί του, έτσι ώστε να γίνει δεκτός στη βάρκα. Καθώς ο Τζακ και η Ρόουζ επιστρέφουν στην επιφάνεια του πλοίου και ανακαλύπτουν ότι δεν υπάρχουν άλλες σωστικοί λέμβοι, θα κατευθυνθούν στην πρύμνη του πλοίου μέχρι το πλοίο να βουλιάξει. Μέσα στον ωκεανό πια ο Τζακ θα βοηθήσει τη Ρόουζ να ανεβεί σε μια σανίδα που αντέχει το βάρος μόνο του ενός. Καθώς κρατιέται από τη σανίδα, τη διαβεβαιώνει ότι δεν πρόκειται να πεθάνει, αλλά αντιθέτως θα πεθάνει γριά, στη ζεστασιά του κρεβατιού της. Ο Τζακ ενδίδει τελικά στο κρύο και πεθαίνει.

Όταν μία από τις σωστικές λέμβους επιστρέφει στο ναυάγιο για τυχόν επιζώντες, η Ρόουζ αρπάζει μια σφυρίχτρα από έναν νεκρό και έτσι καταφέρνει να σωθεί. Πάνω στο πλοίο Καρπάθια που βρίσκονταν όλοι οι επιζήσαντες, όταν ένας αξιωματικός την ρωτάει πώς ονομάζεται, εκείνη απαντά Ρόουζ Ντόσον. Κρυμμένη, αποφεύγει τον Καλ για τελευταία φορά καθώς την ψάχνει.

Η Ρόουζ ολοκληρώνει τη διήγηση της ιστορίας της. Την ίδια νύχτα πηγαίνει στην πρύμνη του πλοίου του Λόβετ και αποκαλύπτεται ότι κρατά στο χέρι της την Καρδιά του Ωκεανού, την οποία πετάει στον ωκεανό. Αργότερα και ενώ φαίνεται να κοιμάται στο κρεβάτι της, η κάμερα δείχνει τις φωτογραφίες από τη ζωή της που αντικατοπτρίζουν την περιπετειώδη και γεμάτη ζωή που ήθελε να ζήσει με τον Τζακ. Η εικόνα τότε αλλάζει και δείχνει την νεαρή Ρόουζ ντυμένη με πολυτελή ρούχα να συναντά τον Τζακ στην Μεγάλη Σκάλα του Τιτανικού, υπό τα χειροκροτήματα και τα χαμόγελα όλων εκείνων που πέθαναν κατά το ναυάγιο.

Το Soundtrack της ταινίας και τo τραγούδι “ MY HEART WILL GO ON”

Το Titanic: Music from the Motion Picture είναι το soundtrack της ταινίας σε μουσική του Τζέιμς Χόρνερ και κυκλοφόρησε στις 18 Νοεμβρίου 1997.

Με την επιτυχία της ταινίας, το soundtrack σκαρφάλωσε στην 1η θέση των charts σε 21 χώρες, πούλησε πάνω από 30 εκατομμύρια αντίτυπακαι έγινε ένα από τα πιο επιτυχημένα άλμπουμ όλων των εποχών και το πιο επιτυχημένο ορχηστρικό soundtrack. Παρέμεινε στην 1η θέση του Billboard 200 για 16 εβδομάδες και κέρδισε το Όσκαρ και τη Χρυσή Σφαίρα μουσικής.

To soundtrack περιλαμβάνει το My Heart Will Go On, όπου είναι ένα τραγούδι που ηχογράφησε η καναδική τραγουδίστρια Celine Dion. Χρησιμεύει ως το βασικό τραγούδι της ταινίας Titanic του Τζέιμς Κάμερον, βασισμένο σε έναν απολογισμό της υπερατλαντικής επένδυσης με το ίδιο όνομα που βυθίστηκε το 1912 μετά από σύγκρουση με ένα παγόβουνο στον Βόρειο Ατλαντικό Ωκεανό. Η μουσική του τραγουδιού συντάχθηκε από τον James Horner, οι στίχοι του γράφτηκαν από τον Will Jennings, ενώ η παραγωγή έγινε από τους Walter Afanasieff, Horner και Simon Franglen.

Κυκλοφόρησε ως single από το πέμπτο στούντιο άλμπουμ της αγγλικής γλώσσας του Dion, Let's Talk About Love (1997) και το soundtrack της ταινίας, η μπαλαντέρ της αγάπης κορυφώθηκε στην κορυφή του RPM Top Singles Chart. Έξω από τον Καναδά, το "My Heart Will Go On" έγινε παγκόσμιο hit, ξεπερνώντας τα charts σε πάνω από είκοσι χώρες, όπως η Αυστραλία, η Αυστρία, το Βέλγιο, ο Καναδάς, η Δανία, η Φινλανδία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, οι Κάτω Χώρες, η Νορβηγία, Ιρλανδία, Ισπανία, Σουηδία, Ελβετία, Ηνωμένο Βασίλειο και Ηνωμένες Πολιτείες.

Το "My Heart Will Go On" θεωρείται το χαρακτηριστικό τραγούδι του Dion. Με παγκόσμιες πωλήσεις εκτιμώμενες σε 18 εκατομμύρια αντίτυπα, είναι ένα από τα singles με τις μεγαλύτερες πωλήσεις όλων των εποχών και έγινε το δεύτερο single με τις καλύτερες πωλήσεις από μια γυναίκα καλλιτέχνη στην ιστορία. Συμπεριλήφθηκε επίσης στον κατάλογο των τραγουδιών του αιώνα από την Ένωση Βιομηχανιών Ηχογραφήσεων της Αμερικής και το National Endowment for the Arts. Το μουσικό βίντεο σκηνοθετήθηκε από τον Bille Woodruff και κυκλοφόρησε στα τέλη του 1997. H Dion ερμήνευσε το τραγούδι για να τιμήσει την 20η επέτειο της ταινίας στα 2017 Billboard Music Awards στις 21 Μαΐου 2017.

Ο Τζέιμς Χόρνερ είχε αρχικά συνθέσει τη μουσική για το τραγούδι ως ορχηστρικό μοτίβο που χρησιμοποίησε σε αρκετές σκηνές κατά τη διάρκεια του Τιτανικού. Στη συνέχεια ήθελε να ετοιμάσει μια πλήρη φωνητική εκδοχή της, για χρήση κατά τη διάρκεια των τελικών πιστώσεων της ταινίας. Προσλήφθηκε ο στιχουργός Will Jennings, ο οποίος έγραψε τους στίχους από την άποψη ενός ατόμου μεγάλης ηλικίας που κοιτάζει πίσω τόσα πολλά χρόνια. Ο σκηνοθέτης James Cameron δεν ήθελε ένα τέτοιο τραγούδι, αλλά ο Will Jennings προχώρησε ούτως ή άλλως και έγραψε τους στίχους.

Το τραγούδι είναι γραμμένο στο κλειδί του E major. Οι στίχοι ακολουθούν την εξέλιξη της χορδής του E – Bsus4 – Aadd9 – E – B. Η χορωδία έχει την εξέλιξη της χορδής C♯m – B – A – B. Το τραγούδι διαμορφώνεται σε A-flat major. Η χρήση του φλάουτου είναι εμφανής, υποστηριζόμενη από μελωδική χρήση χορδών και κιθαρών. Το τραγούδι διαθέτει ακουστικά και ηλεκτρονικά όργανα. Η φωνητική παρουσίαση της Dion περιγράφεται ως «συναισθηματική» και «απαιτητική».

H μουσική στην χρονική εξέλιξη της ταινίας

Η ταινία «Τιτανικός» θεωρείται μια ρομαντική ιστορία που περιλαμβάνει αγάπη αλλά και τραγωδία. Η μουσική που χρησιμοποιείται στην ταινία παρέχει δύο λειτουργίες απόδοσης, η μία είναι να περιγράψει την αγάπη μεταξύ του Τζακ και της Ρόουζ και η άλλη είναι για την ιστορία του ναυαγίου. Για να επιτευχθούν οι παραπάνω στόχοι, ο μουσικός δημιούργησε δύο βασικά θέματα μουσικής, το ένα είναι η αγάπη που επικεντρώνεται στο "My Heart Will Go On" και το άλλο για τον βυθισμένο Τιτανικό. Παρόλο που η ταινία "Titanic" περιγράφει μια ρομαντική ιστορία κατά το ταξίδι του Τιτανικού, ωστόσο, είναι επίσης μια υπέροχη μουσική ταινία.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η ταινία "Titanic" είναι μία από τις πρώτης κατηγορίας ταινίες με συμφωνία μεταξύ μουσικής και εικόνων. Το soundtrack σε αυτήν την ταινία αναγνωρίζεται ως ένα από τα καλύτερα κλασικά soundtrack ταινιών στον 20ο αιώνα. Οι όμορφες μελωδίες του, η έντονη λυρική επίδραση, η αδιαχώριστη σύνδεση με την εικόνα και η ισχυρή πλοκή, το καθιστούν το απόλυτο soundtrack στην ιστορία της ταινίας, έτσι ώστε να είναι αρκετά δύσκολο να ξεπεραστεί. Επιπλέον, το κλειδί της επιτυχίας του soundtrack σε αυτήν την ταινία είναι ότι ο συνθέτης ενσωματώνει τη σκωτσέζικη λαϊκή μουσική στις εικόνες και στην ιστορία με τέλειο τρόπο. Ο όμορφος και ήρεμος ρυθμός που παίζουν οι σκωτσέζικες γκάιντες και που τρέχουν σε όλη την ταινία βάζει το σκωτσέζικο λαϊκό στοιχείο στον συναισθηματικό τόνο της τραγωδίας, με το οποίο ο θεατής νιώθει το συναίσθημα.

Στην πραγματικότητα, η μουσική στις ταινίες έχει μοναδική επίδραση στην αντίληψη και την κατανόηση της εικόνας, η οποία ονομάζεται αισθητικό αποτέλεσμα. Στην περίπτωση της ταινίας "Titanic", το θεματικό τραγούδι "My Heart Will Go On" γίνεται η άλλη κύρια γραμμή σε όλη την ταινία. Κατά συνέπεια, πολλά ηχητικά κομμάτια βασίζονται σε αυτό το τραγούδι που απεικονίζει την ψυχική δραστηριότητα και το συναίσθημα του χαρακτήρα και καθιστά τη διάθεση, με την οποία οι θεατές συνδέονται στενά με την ιστορία. Ο συνθέτης προσπαθεί να χρησιμοποιήσει τη μουσική σκηνή πολλαπλών σταδίων, η οποία χρησιμοποιείται συνήθως σε ταινίες, για να δημιουργήσει το soundtrack για την ταινία "Titanic" . Στην αρχή της ταινίας, με τραγική μελωδία, μια καθαρή γυναικεία φωνή συνοδευόμενη από τον έντονο ήχο των σκωτσέζικων γκάιντας ξυπνά αμέσως τις αναμνήσεις του παρελθόντος, και επίσης δείχνει ότι η αγάπη θα ξεκινήσει σε αυτό το πλοίο (σκηνή 1:30)

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, υπάρχουν δύο μέρη της ταινίας «Τιτανικός», η αγάπη και η καταστροφή. Το θέμα της αγάπης παρουσιάζεται στην πρώτη συνάντηση μεταξύ του Τζακ και της Ροζ που είναι έτοιμη να πηδήξει στη θάλασσα, μέσω της οποίας οι θεατές θα ένιωθαν ότι η αγάπη αρχίζει να βλασταίνει. Κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης του ρομαντισμού μεταξύ δύο χαρακτήρων, ο συνθέτης παρουσιάζει συνεχώς την τραγική μελωδία μέσω της απόδοσης του soundtrack (σκηνή 40:17). Μετά τη βύθιση του Τιτανικού, οι άνθρωποι συνεχίζουν να τρέχουν για να επιβιώσουν. Αυτή τη στιγμή, ο συνθέτης παρουσιάζει τη σύντομη μελωδία που παίζεται από έγχορδα όργανα, ο έντονος τόνος που παίζει η τρομπέτα αντηχεί με τη μελωδία που παίζεται από το γαλλικό κέρατο, τη θλιβερή μελωδία που παίζεται από το τρομπόνι και τον ήχο που παίζεται από το κρουστά που συνοδεύονται από γυναικεία φωνή και μελωδία που παίζονται από σκωτσέζικες γκάιντες στο σύνολό τους για απόδοση της καταστροφής (σκηνή 2:34:42).

Επιπλέον, η προοπτική της ταινίας είναι ότι η ηλικιωμένη Ρόουζ θυμάται την καταστροφή του ναυαγίου πριν από 85 χρόνια. Για να το υποστηρίξουμε αυτό, το μουσικό θέμα της καταστροφής σε συνδυασμό με το θέμα της αγάπης στη σκιά φέρνει έντονα αίσθηση τραγωδίας και νοσταλγίας. Μερικές φορές, αυτά τα δύο θέματα διαχωρίζονται και μερικές φορές είναι ενωμένα. Υπάρχουν επίσης οι σκηνές των μουσικών που παίζουν τη μουσική κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ή στην πλώρη του καραβιού καθώς βυθίζεται το πλοίο (σκηνή 2:24:11). Εάν συμπεριληφθούν και αυτές οι σκηνές, υπάρχουν 75 μουσικές σκηνές στην ταινία Titanic. Στην αρχή της ταινίας, μια γυναικεία φωνή συνοδευόμενη από τον ήχο των σκωτσέζικων γκάιντας δείχνει ότι το τέλος της ιστορίας πρέπει να είναι τραγωδία. Στο πρώτο μισό της ταινίας, η μουσική παρουσιάζει ένα υπέροχο τραγούδι πιάνου για να υποστηρίξει μια πολυσύχναστη σκηνή γύρω από το Port Southampton, μέσω του οποίου αντιτίθεται η τελική τραγωδία.

Γενικά, το soundtrack μιας ταινίας πρέπει να συνδέεται στενά με την ιστορία της ταινίας. Το soundtrack στο "Titanic" αποδίδει τη διάθεση της ιστορίας, για παράδειγμα, στην αρχή της ταινίας, παρουσιάζει βαθιά μελωδία που δίνει μια βαριά αίσθηση και κάνει τους θεατές να πάρουν την αίσθηση της τελικής τραγωδίας. Επιπλέον, μπορεί να αποδώσει το συναίσθημα των χαρακτήρων, το εσωτερικό συναίσθημα θα μπορούσε να αποδοθεί μέσω του παιχνιδιού του soundtrack. Πιστεύεται ότι η καλύτερη σκηνή στην ταινία είναι η χαρούμενη μελωδία με πλήρες δυναμικό άλμα που παίζει το πιάνο όταν ο Τζακ ζωγραφίζει τη Ρόουζ (σκηνή 1:23:09). Η μελωδία δείχνει την ευτυχία και τον ατελείωτο καρδιακό ρυθμό της Rose κατά τη διάρκεια της αντιμετώπισης του εραστή της, με τον οποίο είναι ο καλύτερος τρόπος από τη χρήση οποιασδήποτε πανέμορφης γλώσσας για να περιγράψει το συναίσθημα των χαρακτήρων. Εκτός αυτού, μπορεί να οδηγήσει την ιστορία αποτελεσματικά. Για παράδειγμα, η μελωδία ανεβαίνει και ανεβαίνει σταδιακά όταν η άμαξα φέρνει την Ρόουζ στο λιμάνι. Στη συνέχεια, η Ρόουζ κατεβαίνει από την άμαξα, σηκώνει το καπέλο και εκθέτει τα μάγουλα της και τότε το soundtrack φτάνει στο αποκορύφωμα (σκηνή 21:03). Αυτή τη στιγμή, η μουσική παίζει φανταστικό ρόλο για την ιστορία. Τέλος, μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί ως κλειδί για να αποκαλυφθεί το θέμα της ιστορίας. Για παράδειγμα, στο τέλος της ταινίας, το "My Heart Will Go On" παρουσιάζει ολόκληρη τηv ιστορία στους θεατές μέσω του όμορφου και ερημικού τραγουδιού που έδωσε η Celine Dion με τη μελωδική φωνή της (σκηνή 2:59:46).

Το "My Heart Will Go On" ως το τραγούδι θέματος της ταινίας "Titanic" παίζει ρόλο στο συμπέρασμα της θλιβερής αλλά όμορφης ιστορίας αγάπης. Αυτό το τραγούδι φέρνει το ομιχλώδες, απέραντο και ανεμπόδιστο συναίσθημα που αντηχεί στα αυτιά από τον ψηλό ουρανό. Συνοδευόμενο από σκαμπανεβάσματα του τραγουδιού, η μελωδία γίνεται το κλειδί στο θέμα της αγάπης της ταινίας. Συμπυκνώνει τον ακριβή ορισμό της αγάπης που ο Τζακ και ο Ρόουζ εκτελεί περίπου 200 λεπτά, σοκάρει βαθιά την καρδιά των θεατών και τους δημιουργεί δάκρυα. Από την άλλη πλευρά, το άλλο θέμα, το αίσθημα της καταστροφής έχει αποδυναμωθεί, σαν η υπόσχεση της αγάπης και του τραγουδιού της αγάπης να εξαλείφει το πνεύμα της τραγωδίας.

Παρόλο που είναι περίπου 7 έως 8 soundtrack στην ταινία, υπάρχει ένα τραγούδι θεμάτων που εκτελείται σε πολλές σκηνές και σε όλη την ιστορία, και η μελωδία του θα είναι διαφορετική κάθε φορά, μερικές φορές σε αλλαγές ταχύτητας, μερικές φορές σε παραλλαγές οργάνων. Η μουσική θεωρείται παραδοσιακά ως δευτερεύον στοιχείο στα τυπικά είδη ταινιών . Για παράδειγμα, στην ταινία "Titanic", υπάρχουν τουλάχιστον τρεις σκηνές με το τραγούδι θέματος, ο Jack και ο Rose στην πλώρη του πλοίου (σκηνή 1:17:04) συνοδευόμενη από σκωτσέζικες γκάιντες και ανθρώπινη φωνή, ο Τζακ ζωγραφίζει για τη Ρόουζ συνοδευόμενη από πιάνο (σκηνή 1:23:30) και η Ροζ πεθαίνει στον ύπνο της συνοδευόμενη από σκωτσέζικες γκάιντες, ανθρώπινη φωνή και πιάνο (σκηνή 2:57:45). Με τη διαφορετική πλοκή κάθε σκηνής, οι διαφορετικές τεχνικές χειρισμού μουσικής θα μπορούσαν να δώσουν πιο εκτεταμένη φαντασία του θέματος της ταινίας στους θεατές εκτός από την εικόνα και να αποφύγουν τη βαρετή επανάληψη, όπως στη σκηνή 2:14:13 όπου ο Κάλ τους κυνηγάει για να τους σκοτώσει όταν η Ρόουζ κατεβαίνει από τη βάρκα.

Ολοκληρώνοντας την εργασία μου διαπιστώνω ότι εάν η εικόνα είναι το βασικό στοιχείο μιας ταινίας, η μουσική της δίνει ψυχή και ένταση. Το soundtrack στην ταινία στέλνει τη δική του γοητεία και ενεργεί ως βασικός ρόλος στην ταινία. Σε κάθε σκηνή όπου ακούγεται η μουσική , πέρα από την εικόνα που βλέπεις νιώθεις τα συναισθήματα και την ένταση της στιγμής σαν να ήσουν εκεί και να το ζούσες. Ο Τιτανικός είναι μια εξαιρετική ταινία η οποία δεν φέρνει στους θεατές μόνο τη μνήμη της φανταστικής αυτής ιστορίας, αλλά και μέσα από το τραγούδι και τη μουσική βιώνεις έντονα τα συναισθήματα των επιβατών. Υπάρχει μια πλούσια εναλλαγή της μουσικής και διαφοροποίηση του αρχικού κομματιού που κάθε φορά νομίζεις ότι είναι κάποιο άλλο. Η μεγάλη αυτή ποικιλία σε κρατάει καθ όλη τη διάρκεια της ταινίας σε εγρήγορση.

Τέλος, η δυσκολία αυτής της εργασίας ήταν να βρω πληροφορίες για την ανάλυση της μουσικής σε ελληνικά sites. Για το λόγο αυτό ανέτρεξα σε ξένα άρθρα, συνεντεύξεις και εργασίες. Η εργασία αυτή ήταν μια εμπειρία που με έκανε να δω τη μουσική μιας ταινίας από άλλη οπτική γωνία και να μάθω να μην επικεντρώνομαι μόνο στην εικόνα , αλλά να τα συνδυάζω ώστε να εισπράττω στο πλήρες το «μήνυμα» της κάθε ταινίας.

Πηγές

• https://www.sansimera.gr/biographies/1374

• https://youtu.be/7uZggb00_Rg

• https://www.youtube.com/watch?v=WNIPqafd4As&ab_channel=CelineDionVEVO

• https://en.wikipedia.org/wiki/My_Heart_Will_Go_On

• https://www.youtube.com/watch?v=A3QAqZQYLIQ&feature=emb_logo&ab_channel=TitanicMemorial

• https://www.ukessays.com/essays/film-studies/the-movie-titanic-film-industry-film-studies-essay.php

Δ.-Π. Α. - Γ3 -4ο Γυμνάσιο Νέας Ιωνίας- Ιανουάριος 2021.

Επόμενη Εργασία


Επιστροφή στην λίστα Γ: Κινηματογράφος


Επιστροφή Αρχική Σελίδα Εργασιών