Σ. Κ.: O συνθέτης Τζέιμς Χόρνερ στην τανία «Τιτανικός», 1997

Trailer με ελληνικούς υπότιτλους

Τζέιμς Χόρνερ

Aμερικανός συνθέτης που διακρίθηκε κυρίως στο χώρο της κινηματογραφικής μουσικής και υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους της γενιάς του.
Ο Τζέιμς Ρόι Χόρνερ (James Roy Horner) γεννήθηκε στις 14 Αυγούστου 1953 στο Λος Άντζελες. Ο νεαρός Τζέιμς άρχισε μαθήματα πιάνου σε ηλικία πέντε ετών και συνέχισε τις μουσικές σπουδές του στο Λονδίνο. Αποφοίτησε με πτυχίο μουσικής από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας (USC) και απέκτησε διδακτορικό στη μουσική από το Πανεπιστήμιο του Λος Άντζελες (UCLA).
Με τον σκηνοθέτη Τζέιμς Κάμερον συνεργάστηκε στις δύο πιο εμπορικές ταινίες του παγκόσμιου κινηματογράφου, τον «Τιτανικό» (1997) και το «Άβαταρ» (2009). Για τον «Τιτανικό» κέρδισε δύο Όσκαρ, μουσικής και τραγουδιού («My Heart Will Go On» με ερμηνεύτρια τη Σελίν Ντιόν). Με το «Άβαταρ» ήταν υποψήφιος για το Όσκαρ μουσικής, όπως και με τις ταινίες «Αμέρικαν Στόρι» (1987), «O Ξυπόλητος Τζο» (1990), «Braveheart» (1996), «Απόλλων 13» (1996), «Ένας υπέροχος άνθρωπος» (2002), και «Σπίτι από Άμμο και Ομίχλη» (2004).
Η μουσική του Χόρνερ ενσωματώνει χορωδιακά και ηλεκτρονικά στοιχεία, καθώς και στοιχεία της κέλτικης μουσικής παράδοσης. Σε πολλές από τις μουσικές του χρησιμοποιεί αποσπάσματα από συνθέσεις άλλων συνθετών (Προκόφιεφ, Βάγκνερ, Σούμαν, Ορφ), γεγονός για το οποίο έχει επικριθεί.
Ο Τζέιμς Χόρνερ σκοτώθηκε σε αεροπορικό δυστύχημα στις 22 Ιουνίου 2015 στο Λος Πάδρες της Καλιφόρνιας. Πιλοτάριζε ο ίδιος ένα μονοκινήριο τύπου Embraer Tucano και ήταν ο μοναδικός επιβαίνων του διθέσιου αεροπλάνου.

Στοιχεία της ταινίας

Ο Τιτανικός είναι αμερικανική δραματική, αισθηματική ταινία εποχής, παραγωγής 1997 σε σενάριο και σκηνοθεσία του Τζέιμς Κάμερον, βασισμένη στο διασημότερο ναυάγιο όλων των εποχών, αυτό του υπερωκεάνιου Τιτανικός που βυθίστηκε στις 14 Απριλίου 1912.
Πρωταγωνιστούν οι Λεονάρντο Ντι Κάπριο και Κέιτ Γουίνσλετ. Η ταινία αφηγείται την ιστορία του Τζακ και της Ρόουζ, δύο νεαρών ατόμων από διαφορετικές κοινωνικές τάξεις, που ερωτεύονται πάνω στο πλοίο, ενώ αυτό κάνει το μοιραίο του ταξίδι. Παρόλο που οι δύο αυτοί κεντρικοί ήρωες είναι φανταστικοί, αρκετοί χαρακτήρες βασίζονται σε πραγματικά πρόσωπα. Η Γκλόρια Στιούαρτ υποδύεται την ηλικιωμένη Ρόουζ, που αφηγείται την ιστορία και ο Μπίλι Ζέιν τον αρραβωνιαστικό της νεαρής Ρόουζ.

Σενάριο & Σκηνοθεσία: Τζέιμς Κάμερον

Η ταινία αποδείχτηκε τεράστια καλλιτεχνική και εισπρακτική επιτυχία. Προτάθηκε για 14 Όσκαρ κερδίζοντας 11, μεταξύ των οποίων Καλύτερης Ταινίας και Σκηνοθεσίας, και έγινε η μεγαλύτερη εισπρακτική επιτυχία όλων των εποχών με συνολικές εισπράξεις 1,8 δισεκατομμύριο δολάρια. Τον τίτλο τον κράτησε για 12 χρόνια, μέχρι την επόμενη ταινία του Τζέιμς Κάμερον, «Avatar».

Βραβεία Oscar

Χρυσές Σφαίρες

Ανάλυση μουσικής

Η μουσική του Τζέιμς Χόρνερ παίζει καθοριστικό ρόλο στην ταινία. Υπάρχουν δύο διαφορετικές μουσικές επενδύσεις. Η μία περιγράφει μουσικά την μεγάλη αγάπη του Τζακ και της Ρόουζ (πρωταγωνιστές) και η άλλη περιγράφει μουσικά το ιστορικό ναυάγιο του πλοίου «Τιτανικός». Στην Εισαγωγή υπάρχει μία ήρεμη μελωδία γεμάτη θλίψη και μελαγχολία όσο δείχνει τη Ρόουζ με την οικογένεια της να μπαίνει στο πλοίο (23.00). Αργότερα (25.45) όπου επιβιβάζεται ο Τζακ η μουσική είναι παραδοσιακή και δείχνει χαρά, αγωνία και μία συγκρατημένη αισιοδοξία.
Στη συνέχεια (29.40) η μελωδία σου δίνει μία ηρεμία, δύναμη και σιγουριά ωστόσο στο σημείο (31.34-32.59) παρόλο που ο Τζακ δείχνει χαρούμενος, η μουσική σε γεμίζει μελαγχολία και σε προετοιμάζει για μία τραγωδία ειδικά με τη φωνητική χορωδία.

1.00.00: αρμονική μελωδία με στοιχεία κλασικής μουσικής που προκαλεί ηρεμία και σύνεση.

1.05.32: παραδοσιακή μουσική που προκαλεί χαρά, αγάπη για τη ζωή, διάθεση για ξεφάντωμα (ακορντεόν, βιολιά και Σκωτσέζικες γκάιντες)

1.38.04: αρχικά έχουμε μία χαμηλή μελωδία που συνεχίζει με έντονους ρυθμούς και δείχνει μεγάλη αγωνία, άγχος και μία δραματικότητα.

2.13.34: Παρεμβάλλεται μία μουσική από 4 βιολιά που σου προκαλεί στιγμιαία δύναμη και χαρά γρήγορα όμως τα συναισθήματα αυτά χάνονται όταν σταματάμε να τα ακούμε.

2.54.00: ήρεμη μελωδία, δίνει συναισθήματα θλίψης, μοιραίου και απογοήτευσης. Λίγο αργότερα έχει κάποιους πιο έντονους ρυθμούς και κυριαρχεί η μελαγχολία και η αγωνία.

Soundtrack «my heart will go on»

Η μουσική μας δείχνει την πολύ μεγάλη αγάπη ανάμεσα στους δύο πρωταγωνιστές παρόλο που είναι από δύο εντελώς διαφορετικούς κόσμους. Ακούγονται έντονα σκωτσέζικες γκάιντες. Η μουσική σε γεμίζει θάρρος για τη ζωή και γι’ αυτήν την αγάπη αλλά νοιώθεις και μία τραγικότητα.

Soundtrack: https://www.youtube.com/watch?v=3gK_2XdjOdY

Lyrics: https://www.youtube.com/watch?v=Qz9RTOKpLsM

Με αυτό το sountrack κέρδισε δύο βραβεία Οσκαρ, ένα για τη μουσική συνολικά κι ένα για το τραγούδι «My Heart Will Go On», που ερμήνευσε η Σελίν Ντιόν, η οποία χθες παραδέχτηκε δημοσίως πως έπαιξε μεγάλο ρόλο στην καριέρα της.

Soundtrack “Titanic Ship Sinking”- Sleeping Sun

Υπάρχουν έντονα και γρήγορα ρυθμικά στοιχεία με γρήγορες εναλλαγές, βιολιά και φωνητική χορωδία. Όλα αυτά προκαλούν μία αγωνία, ανησυχία και φόβο αλλά η φωνητική χορωδία δίνει μία δραματικότητα για το πώς θα εξελιχθεί αυτή η ιστορία με τελικό συναίσθημα την τραγωδία που θα βιώσουν οι επιβάτες και το πλήρωμα.
Soundtrack: https://www.youtube.com/watch?v=nFfdGUWNges
Στίχοι: https://www.scoutsongs.com/lyrics/titanic.html

Εντυπώσεις

Οι σκωτσέζικες γκάιντες δίνουν μία αίσθηση φρεσκάδας και ανεμελιάς όμως οι τόνοι εναλλάσσονται με αποτέλεσμα να δίνεται ένα συναίσθημα δραματικότητας.
Παρατήρησα ότι στις σκηνές που αναφέρονται στους επιβάτες της πρώτης θέσης η μουσική είναι πιο κλασσική ενώ στις σκηνές των επιβατών της τρίτης θέσης είναι περισσότερο παραδοσιακή.
Επιπλέον, εντυπωσιάστηκα στη σκηνή όπου ενώ το πλοίο βυθίζεται και ο κόσμος βρίσκεται σε πανικό, 4 μουσικοί με τα βιολιά τους εξακολουθούν να παίζουν χαρούμενους και δυναμικούς σκοπούς προσπαθώντας να ηρεμήσουν τον κόσμο και να του μεταδώσουν λίγη χαρά μέσα από τη μουσική τους.

Σημείωση

Η ταινία δεν υπάρχει ελεύθερη στο διαδίκτυο σε επίσημες ιστοσελίδες. Μπορεί να βρεθεί σε συνδρομητικά κανάλια ή σε DVD. Στο κανάλι youtube υπάρχει ο σύνδεσμος «https://www.youtube.com/watch?v=3m0bv2fj1ck» όπου αναφέρει ότι είναι ολόκληρη η ταινία όμως η συγκεκριμένη ταινία είναι καταγεγραμμένη ανάποδα.

Πηγές

https://www.sansimera.gr/biographies/1374
https://www.iellada.gr/istoria/tzeims-horner
https://el.wikipedia.org/wiki/Τιτανικός_(ταινία,_1997)
https://www.efsyn.gr/tehnes/moysiki-horos/31329_epnixe-ton-titaniko-se-moysiki
https://www.ukessays.com/essays/film-studies/the-movie-titanic-film-industry-film-studies-essay.php

Σ. Κ. - Γ4 -4ο Γυμνάσιο Νέας Ιωνίας- Δεκέμβριος 2020.

Επόμενη Εργασία

Επιστροφή στην λίστα Γ: Κινηματογράφος

Επιστροφή Αρχική Σελίδα Εργασιών